Szervezet-központú hálózatok: az ipari parkok térségi-intézményi kapcsolatrendszerének és együttműködési aktivitásának szerkezeti jellemzői

Szerzők

  • Csizmadia Zoltán MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
  • Grosz András MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.16.2.849

Kulcsszavak:

ipari park, kapcsolathálózat, együttműködési készség

Absztrakt

Az ipari parkok napjainkra a hazai gazdasági élet megkülönböztetett szereplőivé váltak. Az iparipark-hálózat fejlesztését szem előtt tartva már nem lehet elsiklani azon lokális gazdasági miliő, illetve intézményesült kapcsolatrendszer aktuális adottságai és potenciális fejlesztési irányai mellett, amelyekbe a parkokban működő gazdasági vállalkozások „beágyazódnak”. A hálózatelméleti kutatások tapasztalatai alapján feltételezhető, hogy a parkok kapcsolatrendszerének kiterjedése és összetétele, illetve az egyes kapcsolati pontok szerkezeti súlya olyan elérhető, és bizonyos esetekben mozgósítható erőforrásokat jelent, amelyek növelik a gazdasági versenyképességet és a hatékonyságot. Jelen tanulmánnyal a szerzők célja az ipari parkok intézményi kapcsolatrendszerének feltárása, különös hangsúlyt helyezve annak heterogenitására, kiterjedésére és összetételére.

Szerző életrajzok

Csizmadia Zoltán , MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet

tudományos segédmunkatárs

Grosz András , MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet

tudományos segédmunkatárs

##submission.downloads##

Megjelent

2002-06-01

Hogyan kell idézni

Csizmadia, Z. és Grosz, A. (2002) „Szervezet-központú hálózatok: az ipari parkok térségi-intézményi kapcsolatrendszerének és együttműködési aktivitásának szerkezeti jellemzői”, Tér és Társadalom, 16(2), o. 53–80. doi: 10.17649/TET.16.2.849.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 > >>