Szervezet-központú hálózatok: az ipari parkok térségi-intézményi kapcsolatrendszerének és együttműködési aktivitásának szerkezeti jellemzői

  • Zoltán Csizmadia MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
  • András Grosz MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Kulcsszavak: ipari park, kapcsolathálózat, együttműködési készség

Absztrakt

Az ipari parkok napjainkra a hazai gazdasági élet megkülönböztetett szereplőivé váltak. Az iparipark-hálózat fejlesztését szem előtt tartva már nem lehet elsiklani azon lokális gazdasági miliő, illetve intézményesült kapcsolatrendszer aktuális adottságai és potenciális fejlesztési irányai mellett, amelyekbe a parkokban működő gazdasági vállalkozások „beágyazódnak”. A hálózatelméleti kutatások tapasztalatai alapján feltételezhető, hogy a parkok kapcsolatrendszerének kiterjedése és összetétele, illetve az egyes kapcsolati pontok szerkezeti súlya olyan elérhető, és bizonyos esetekben mozgósítható erőforrásokat jelent, amelyek növelik a gazdasági versenyképességet és a hatékonyságot. Jelen tanulmánnyal a szerzők célja az ipari parkok intézményi kapcsolatrendszerének feltárása, különös hangsúlyt helyezve annak heterogenitására, kiterjedésére és összetételére.

Szerzői adatok

Zoltán Csizmadia, MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet

tudományos segédmunkatárs

András Grosz, MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet

tudományos segédmunkatárs

Megjelent
2002-06-01
Hogyan idézzem?
Csizmadia, Z. és Grosz, A. (2002) Szervezet-központú hálózatok: az ipari parkok térségi-intézményi kapcsolatrendszerének és együttműködési aktivitásának szerkezeti jellemzői, Tér és Társadalom, 16(2), o. 53-80. doi: 10.17649/TET.16.2.849.
Rovat
Tanulmányok

A szerző(k) legtöbbet olvasott cikkei