A Tér és Társadalom 1987-2018 között

A Tér és Társadalom történetében több írás foglalkozott magával a folyóirattal. Az első húsz év történetét Rechnitzer János dolgozta fel, de ide sorolhatók a mindenkori főszerkesztői előszók és az elmúlt évre visszatekintő beszámolók is (a legutóbbit lásd itt), illetve Váradi György bibliometriai elemzése.

Az itt látható és végigkattintható három adatvizualizáció az 1987/1. és a 2018/2. közötti lapszámok cikkeiről, szerzőiről és szerzői kapcsolatairól szól, betekintést nyújtva a folyóirat történetébe.

 

Made with Flourish

 

Made with Flourish

 

Made with Flourish

Módszertan

A vizualizációkon az 1987/1. és a 2018/2. közötti folyóiratszámok adatait dolgoztuk fel. Az adatbázist a folyóiratban megjelent információk alapján hoztuk létre.

A cikkekről készült ábrák valamennyi írást tartalmazzák. A hasonló tartalmú rovatokat (pl. Gyors ténykép, Ténykép) összevontuk.

A szerzőkről készült ábrákon a konkrét személyekhez köthető publikációkkal számoltunk, így az adatbázis nem tartalmazza például a szerkesztőségi közleményeket. Az intézményeket az adott személy utolsó megjelent publikációja alapján határoztuk meg, azok nevei viszont a jelenlegi állapotot tükrözik. A külföldi szerzőknél nem készítettünk intézményi alkategóriákat. A hazai intézmények közül csak a legalább hat szerzőt adóakat ábrázoltuk.

 

Az adatvizualizációkat Faragó Renáta, Kővári Bence Tamás, Molnár Szabolcs, Petneházy Gergő, Szombati Lídia (ELTE földrajz BSc szakos hallgatók) és Czirfusz Márton (MTA KRTK RKI) készítette 2018 júliusában.