„Kulturálisan vagyunk magyarok, mentalitásban szerbek vagyunk szerintem, igen.” Magyarországon élő vajdasági magyar migránsok és a jugóbuli

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.27.2.2507

Kulcsszavak:

migráció, zene, identitás, nosztalgia, jugónosztalgia, vajdasági identitás

Absztrakt

Tanulmányunk a vajdasági magyar migránsok egyik rendezvényével, az ún. jugóbulival foglalkozik, a szervezők és résztvevők elbeszéléseinek elemzése alapján a migráció, zene és identitás nemzetközi szakirodalomban is feltárt összefüggéseire mutatunk rá. A kibocsátó országhoz kapcsolódó zene csökkentheti a migrációval járó veszteségeket, felidézheti a migránsok maguk mögött hagyott ifjúságát, világát, egyben identitást is teremthet. A jugóbulik felidézik a volt Jugoszlávia zenei és kulturális világát, ezért írásunkban szintén választ keresünk arra, hogy e rendezvény, valamint a köré szerveződő elbeszélések vajon értelmezhetőek-e az ún. jugónosztalgia mint politikai, kulturális jelenség keretein belül. A bulit vajdasági magyarok szervezik, az eredeti szándékok szerint azért, hogy a vajdasági magyar migránsok számára találkozási és szórakozási lehetőséget nyújtsanak. A zene és a táncok, a hangulat, az ízek egyszersmind a Balkán kulturális világát idézik fel. A jugóbuli a vajdasági magyarok legalábbis egy csoportja számára olyan teret hoz létre, amelyben identitásuk „déli” vagy balkáni oldalát megélhetik, megjeleníthetik, s ez egyben arra is alkalmat ad, hogy önmagukat a magyarországi magyaroktól megkülönböztessék. A jugóbuli így a szimbolikus határmegvonás tereként is értelmezhető.

Szerző életrajzok

Váradi Monika Mária , MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete

tudományos főmunkatárs

Erőss Ágnes , MTA CSFK Földrajztudományi Intézet

fiatal kutató

##submission.downloads##

Megjelent

2013-06-03

Hogyan kell idézni

Váradi, M. M. és Erőss, Ágnes (2013) „»Kulturálisan vagyunk magyarok, mentalitásban szerbek vagyunk szerintem, igen.« Magyarországon élő vajdasági magyar migránsok és a jugóbuli”, Tér és Társadalom, 27(2), o. 55–76. doi: 10.17649/TET.27.2.2507.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>