„Hát megpróbálunk küzdeni”: átalakuló boldogulási stratégiák Kárpátalján az Euromajdan után

Szerzők

  • Kovály Katalin MTA CSFK Földrajztudományi Intézet
  • Erőss Ágnes MTA CSFK Földrajztudományi Intézet
  • Tátrai Patrik MTA CSFK Földrajztudományi Intézet

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.31.2.2851

Kulcsszavak:

migráció, Kárpátalja, Ukrajna, határon átnyúló kapcsolatok, nemzetpolitika

Absztrakt

Ukrajna közelmúltbeli viharos története politikai, gazdasági és társadalmi válsághoz vezetett az ország egészében és vizsgálati terepünkön, Kárpátalján is. A katonai konfliktus, a behívók, valamint az egyre mélyülő gazdasági válság jelentősen átalakította a 2014 előtti boldogulási stratégiákat, felerősítve a külföldre irányuló migrációt – etnikai hovatartozástól függetlenül.

Tanulmányunk mintegy gyorsjelentésként arra vállalkozik, hogy átfogó képet adjon Kárpátalja jelenlegi helyzetéről, valamint az elmúlt három évben végbement, a magyar közösséget érintő markáns változásokról. Fő célunk annak bemutatása, hogy az Ukrajna területén bekövetkezett bel- és geopolitikai események (Euromajdan, a Krím elvesztése, kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus) hogyan alakították át Kárpátalján az egyéni és családi boldogulási mintázatokat, köztük a tanulmányunk fókuszában álló migrációs stratégiákat és a magyar–ukrán határon átnyúló informális kapcsolatokat. Írásunkban külön kitérünk Magyarország támogatáspolitikájának migrációt ösztönző avagy fékező hatásaira.

A 2016 tavaszán végzett terepmunkánk alapján kijelenthetjük, hogy a korábban sem elhanyagolható mértékű mobilitás és a határhoz kötődő informális gazdasági stratégiák – mint önálló vagy kiegészítő bevételszerzési lehetőségek – felerősödtek Kárpátalján. A helyiek mobilitási stratégiáinak meghatározó jellemzője a cirkularitás, mind a külföldi munkavállalás, mind a határon átívelő rendszeres mozgások (pl. ingázás, csempészés, kiskereskedelem) esetében, de egyre erősödő forma a végleges kitelepedés is. Mindezen mozgásokat jelentősen megkönnyítették a magyar nemzetpolitika egyes lépései, különösen a magyar állampolgárság egyszerűsített megszerzésének lehetősége.

Szerző életrajzok

Kovály Katalin , MTA CSFK Földrajztudományi Intézet

tudományos segédmunkatárs

Erőss Ágnes , MTA CSFK Földrajztudományi Intézet

tudományos segédmunkatárs

Tátrai Patrik , MTA CSFK Földrajztudományi Intézet

tudományos főmunkatárs

##submission.downloads##

Megjelent

2017-05-25

Hogyan kell idézni

Kovály, K., Erőss, Ágnes és Tátrai, P. (2017) „»Hát megpróbálunk küzdeni«: átalakuló boldogulási stratégiák Kárpátalján az Euromajdan után”, Tér és Társadalom, 31(2), o. 3–22. doi: 10.17649/TET.31.2.2851.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>