Eszközöktől a jóllétig. A helyi gazdaságfejlesztés körvonalai a képességszemléletben

Szerzők

  • Gébert Judit Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont
  • Bajmócy Zoltán Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont
  • Málovics György Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont
  • Pataki György Budapesti Corvinus Egyetem, Vállalatgazdaságtan Intézet, Döntéselmélet Tanszék; Environmental Social Science Research Group (ESSRG)

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.30.2.2752

Kulcsszavak:

helyi gazdaságfejlesztés, helyi tervezés, képességszemlélet, deliberatív részvétel

Absztrakt

A legtöbb szerző egységesen a helyi gazdaságfejlesztés céljaként a helyben élők helyzetének javítását jelöli meg. Ugyanakkor nem tisztázzák sem azt, hogy mit értenek a helyben élők jólétén, sem pedig azt, hogy a javasolt beavatkozások hogyan hatnak arra. Tanulmányunkban a helyi gazdaságfejlesztés jólétértelmezését fejtjük ki az egyik legnagyobb hatású kortárs közgazdaságtani/filozófiai gondolatrendszer, a képességszemlélet alapján. Azt vizsgáljuk, hogy a jólét fogalmával kapcsolatos különböző előfeltevések hogyan befolyásolják a helyi gazdaságfejlesztés célját, fókuszát és munkamódszerét.

Tanulmányunkban megmutatjuk, hogy a képességszemléletre alapozott helyi gazdaságfejlesztés jelentősen különbözik az általunk eszközorientáltnak nevezett modelltől. Szemben az értéksemlegesnek és objektívnak gondolt szokásos fejlesztési megközelítésekkel, a képességszemlélet-alapú helyi gazdaságfejlesztés emberi értékeket középpontba állító, nyíltan értékvezérelt, közösségközpontú megközelítést kínál. Amellett érvelünk, hogy a képességszemlélet melletti elköteleződés nagyban segítheti a helyi fejlesztésekkel kapcsolatos kudarcok megértését és hozzájárulhat ahhoz, hogy olyan megoldások szülessenek, amelyek az eszközorientált modellben felismerhetetlenek. Rámutatunk arra is, hogy az érintettek aktív részvétele (a problémafeltárástól kezdve egészen a megoldások megtalálásáig és végrehajtásáig) a fejlesztés eredményétől függetlenül is értékes tevékenység, amely elősegítheti a helyi gazdaságfejlesztés sikerét.

Szerző életrajzok

Gébert Judit , Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont

egyetemi adjunktus

Bajmócy Zoltán , Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont

egyetemi docens

Málovics György , Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont

egyetemi docens

Pataki György , Budapesti Corvinus Egyetem, Vállalatgazdaságtan Intézet, Döntéselmélet Tanszék; Environmental Social Science Research Group (ESSRG)

egyetemi docens

##submission.downloads##

Megjelent

2016-06-01

Hogyan kell idézni

Gébert, J., Bajmócy, Z., Málovics, G. és Pataki, G. (2016) „Eszközöktől a jóllétig. A helyi gazdaságfejlesztés körvonalai a képességszemléletben”, Tér és Társadalom, 30(2), o. 23–44. doi: 10.17649/TET.30.2.2752.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>