Egyetemi üzleti inkubáció lehetőségei elmaradott térségekben

Szerzők

  • Bajmócy Zoltán SZTE Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet, Szeged

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.20.3.1065

Kulcsszavak:

egyetemi, üzleti, inkubátor, inkubáció, pre-inkubáció, elmaradott térségek, Szeged

Absztrakt

A tanulmány az egyetemi üzleti inkubációt vizsgálja, amely az egyetem–helyi üzleti szféra közötti kapcsolatokat javítani képes gazdaságfejlesztési eszköz. Az egyetemi üzleti inkubátorok alapításának kérdése az elmúlt években napirendre került hazánkban is, ám sikeres külföldi gyakorlatok szinte kivétel nélkül fejlett térségekb ől valók, ami megnehezíti az adaptációt.

Jelen tanulmány elsőként áttekinti az egyetemekhez, kutatóintézetekhez köt ődő inkubáció sajátosságait a szolgáltatási funkciót és a spin-off képződés folyamatát kiemelve. Ezt követ ően egy szegedi KKV mintán vizsgáljuk az inkubációval szembeni kisvállalkozói igényeket. Az elméleti áttekintés és az empirikus vizsgálat eredményei alapján a cikk harmadik részében felvázoljuk azokat a tényez őket, amelyek figyelembe vételét elengedhetetlennek tartjuk az elmaradott térségekben indítandó programok megtervezésekor.

Információk a szerzőről

Bajmócy Zoltán , SZTE Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet, Szeged

egyetemi tanársegéd

##submission.downloads##

Megjelent

2006-09-01

Hogyan kell idézni

Bajmócy, Z. (2006) „Egyetemi üzleti inkubáció lehetőségei elmaradott térségekben”, Tér és Társadalom, 20(3), o. 31–47. doi: 10.17649/TET.20.3.1065.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei