Gazdaságfejlesztés az ingolstadti járműipari központban

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.28.2.2610

Kulcsszavak:

Audi, járműipari központ, gazdaságfejlesztés, Ingolstadt, jó gyakorlat

Absztrakt

Napjainkban a kelet-közép-európai gazdasági folyamatokban a járműgyártás jelentős szereppel bír. A járműipari központok fejlődése hozzájárul az adott település, a várostérség, sőt akár az egész ország gazdasági növekedéséhez és fejlődéséhez. Ugyanakkor e központok is számtalan kihívással szembesülnek, melyek megoldásához a résztvevők együttműködésére van szükség, mint ahogy a gazdasági fejlettség szinten tartásához és növeléséhez is.

A tanulmányban az ingolstadti járműipari körzetet vizsgálom, különös tekintettel a járműipar (és az Audi AG) városfejlődésre gyakorolt hatására, valamint a térség gazdasági szereplői, felsőoktatási intézményei együttműködésének modelljére. Megvizsgálom a város infrastrukturális adottságait, valamint az önkormányzat helyi gazdaságfejlesztésben betöltött szerepét, elemezve azokat az önkormányzati társaságokat és beruházásokat, melyek hozzájárultak a város gazdasági telephelyminőségének növeléséhez (gazdaságfejlesztési társaság, logisztikai park, kutatás-fejlesztési központ, vállalkozásfejlesztési társaság, telekommunikációs vállalat stb.). A tanulmány célja, hogy feltárja az ingolstadi járműipari központban végbemenő folyamatokat, együttműködéseket és jó gyakorlatokat annak érdekében, hogy megfogalmazhassa az ingolstadti járműipari központ gazdaságfejlesztési modelljét. A gazdaságfejlesztési modell megalkotása pedig támpontként szolgálhat más, jelenleg kialakuló, továbbá már működő járműipari központok fejlesztési irányainak kijelöléséhez.

Információk a szerzőről

Fekete Dávid , Széchenyi István Egyetem, Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola, Győr

PhD-hallgató

##submission.downloads##

Megjelent

2014-06-01

Hogyan kell idézni

Fekete, D. (2014) „Gazdaságfejlesztés az ingolstadti járműipari központban”, Tér és Társadalom, 28(2), o. 176–187. doi: 10.17649/TET.28.2.2610.