Multietnicitás és az Európa-eszme

Kulcsszavak: Európa-eszme, multikulturalizmus, kulturális pluralizmus, különbözőség, állampolgár, bevándorló, hovatartozás, EU-szintű jogok

Absztrakt

A tanulmány az Európa-eszme jelentését és relevanciáját értékeli egy multikulturális, a nem európai gyökerűek jelenlétéből és szokásaiból egyre többet merítő kontinens kontextusában. A kirekesztőnek és múltba nézőnek ítélt klasszikus Európa-eszme kritikáját adva egy alternatív Európa-eszme megalkotására is kísérletet tesz. Ennek alapja a migrációs térként érzékelt Európához tartozás különleges étosza, nem pedig az európainak nevezett embercsoport tovább élő kulturális értékei. Az egységet egalitáriánus politikai elvekkel biztosítja, mint a kulturális pluralizmust és különbözőséget egyszerre támogató és összekötő EU-szintű jogok. Olyan demokratikus vitalitást nyújt, melyben nincs sem eredet-, sem célmítosz, csak a polemizáló köznép iránti elkötelezettség.

Szerzői adatok

Ash Amin, University of Durham

professzor

Megjelent
2003-06-01
Hogyan idézzem?
Amin, A., Miskolczy, L. és Timár, J. (2003) Multietnicitás és az Európa-eszme, Tér és Társadalom, 17(2), o. 13-35. doi: 10.17649/TET.17.2.889.
Rovat
Tanulmányok

A szerző(k) legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 > >>