Multietnicitás és az Európa-eszme

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.17.2.889

Kulcsszavak:

Európa-eszme, multikulturalizmus, kulturális pluralizmus, különbözőség, állampolgár, bevándorló, hovatartozás, EU-szintű jogok

Absztrakt

A tanulmány az Európa-eszme jelentését és relevanciáját értékeli egy multikulturális, a nem európai gyökerűek jelenlétéből és szokásaiból egyre többet merítő kontinens kontextusában. A kirekesztőnek és múltba nézőnek ítélt klasszikus Európa-eszme kritikáját adva egy alternatív Európa-eszme megalkotására is kísérletet tesz. Ennek alapja a migrációs térként érzékelt Európához tartozás különleges étosza, nem pedig az európainak nevezett embercsoport tovább élő kulturális értékei. Az egységet egalitáriánus politikai elvekkel biztosítja, mint a kulturális pluralizmust és különbözőséget egyszerre támogató és összekötő EU-szintű jogok. Olyan demokratikus vitalitást nyújt, melyben nincs sem eredet-, sem célmítosz, csak a polemizáló köznép iránti elkötelezettség.

Információk a szerzőről

Amin Ash , University of Durham

professzor

##submission.downloads##

Megjelent

2003-06-01

Hogyan kell idézni

Amin, A., Miskolczy, L. és Timár, J. (2003) „Multietnicitás és az Európa-eszme”, Tér és Társadalom, 17(2), o. 13–35. doi: 10.17649/TET.17.2.889.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 > >>