A globális városok térkapcsolatának vizsgálata légiközlekedési adatok felhasználásával

  • Gábor Dudás Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék https://orcid.org/0000-0001-9326-8337
  • Péter Pernyész Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék
Kulcsszavak: gazdasági távolság, világváros, légi közlekedés, GIS

Absztrakt

A globalizációs folyamatok, a közlekedési és kommunikációs infrastruktúrák fejlődése jelentős mértékben átalakította az emberek mobilitásának, az áruk szállításának és az információ áramlásának földrajzi és időbeli korlátait, elősegítve ezzel a világvárosok gazdasági kapcsolatainak egyre szorosabbá válását. Habár a technológiai innovációk következtében a földrajzi távolság fogalma új dimenzióba került, a gazdasági távolság és az elérhetőség szerepe egyre jobban felértékelődik.

Ezen tanulmány célja egy lehetséges módszer bemutatása a világvárosok közötti gazdasági távolság mérésére és a változások tematikus térképeken való ábrázolására. A gazdasági távolság meghatározására egyedi módszertant dolgoztunk ki, amelynek segítségével légiközlekedési adatok felhasználásával határoztuk meg a három globális város, London, New York, Tokió és a többi világváros közötti gazdasági távolságot és elérhetőséget, majd az eredményeinket hagyományos és GIS-alapú térképezési technikák felhasználásával vizualizáltuk.

Szerzői adatok

Gábor Dudás, Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék

PhD-hallgató

Péter Pernyész, Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék

PhD-hallgató

Megjelent
2011-12-01
Hogyan idézzem?
Dudás, G. és Pernyész, P. (2011) A globális városok térkapcsolatának vizsgálata légiközlekedési adatok felhasználásával, Tér és Társadalom, 25(4), o. 81-106. doi: 10.17649/TET.25.4.1931.
Rovat
Kitekintés