Fertility Trends and Population Policy in the Canton of Sarajevo

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.38.1.3543

Kulcsszavak:

demográfia, Bosznia-Hercegovina, Szarajevó, népesedéspolitika, teljes termékenységi arányszám

Absztrakt

Az elmúlt évtizedekben a népességdinamika, illetve a termékenység és a természetes népmozgalom összekapcsolódó fogalmai a világ számos népességföldrajzosának figyelmét felkeltették, de nem Bosznia-Hercegovinában. Erre a hiányosságra is reflektálva, jelen tanulmány Szarajevó kanton példáján keresztül részletesen elemzi a termékenységi tendenciákat a 2001–2021 közötti időszakban.

Bosznia-Hercegovina természetes reprodukció szintjét el nem érő termékenysége és magas kivándorlási rátája illeszkedik a délkelet-európai demográfiai trendekbe. Míg a természetes fogyás országos szinten 2007-ben kezdődött, Szarajevó kanton csak több mint egy évtizeddel később (2019) került ebbe a helyzetbe, a migráció pedig – szemben az országos tendenciákkal – még mindig pozitív egyenleget mutat. Mivel a migráció a fiatalabb generációkat érinti, egyrészt okozója is a kedvezőbb termékenységi arányszámoknak, másrészt következménye a főváros és vonzáskörzete környezetéből kiemelkedő társadalmi-gazdasági fejlődésének.

Az elmúlt években a születési arányszám negatív, de országos átlagnál kedvezőbb értékeit számos tényező befolyásolta. Az egyik legfontosabb pozitív tényező a kanton családtámogatási politikája, ami magába foglalja az újszülöttek anyagi támogatását, az óvodai nevelés, az általános iskolák és középiskolák támogatását, valamint a tanulók és diákok ösztöndíját. Kiemelendők továbbá a pozitív gazdasági tendenciák, különösen az országos átlaghoz képest jelentős építkezések.

Szerző életrajzok

Reményi Péter , Pécsi Tudományegyetem, Földrajzi és Földtudományi Intézet

egyetemi docens

HUN-REN Közgazdasági és Regionális Tudományi Kutatóközpont,  Regionális Kutatások Intézete,  Dunántúli Tudományos Osztály
tudományos munkatárs

Gekić Haris , Szarajevói Egyetem, Természettudományi Kar, Földrajzi Tanszék

egyetemi docens

Bidžan-Gekić Aida , Szarajevói Egyetem, Természettudományi Kar, Földrajzi Tanszék

egyetemi docens

##submission.downloads##

Megjelent

2024-03-25

Hogyan kell idézni

Reményi, P., Gekić, H. és Bidžan-Gekić , A. (2024) „Fertility Trends and Population Policy in the Canton of Sarajevo”, Tér és Társadalom, 38(1), o. 88–109. doi: 10.17649/TET.38.1.3543.

Folyóirat szám

Rovat

Special section : Regional Development Challenges in Central and Eastern Europe