Hozzájárul-e a helyi élelmiszer vásárlás a helyi gazdaság fejlődéséhez? Egy szisztematikus irodalmi áttekintés

Kulcsszavak: gazdasági előny, helyi gazdaságfejlesztés, helyi termék, rövid ellátási lánc, multiplikátor hatás

Absztrakt

Általános feltevés, hogy a helyi élelmiszerek értékesítése pozitív hatással van a helyi gazdaság teljesítményére. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy az eddigi kutatások mennyiben támasztják alá ezt a vélekedést. A ScienceDirect, Wiley Online Library, Taylor and Francis Online, SpringerLink, AgECON, Emerald és Sage adatbázisban fellelhető, 2000 és 2019 között publikált, angol nyelvű folyóiratcikkek kerültek szisztematikus áttekintésre. Emellett kiegészítő keresést végeztünk a Google Tudós keresőmotor felhasználásával. A téma jellegénél fogva több szinonima figyelembe vételével végeztük az adatgyűjtést, ami adatbázisonként 42-féle kulcsszavas keresést eredményezett. A multiplikátor hatás négyféle tényezőjére: a kibocsátási, a hozzáadott érték, a jövedelmi, valamint a foglalkoztatási multiplikátorra vonatkozóan kerestünk információkat.

Az első körben beválogatott 14 819 cikk közül mindössze 25 felelt meg a kutatási kritériumoknak. 24 közlemény szerint a helyi élelmiszerek iránti kereslet növekedése pozitív hatást gyakorolt a multiplikátor hatás valamely mutatójára, de 6 esetben más mutató esetében már nem tudtak ilyen kedvező hatást kimutatni. Egy tanulmány pedig egyik tényező esetében sem talált összefüggést. Eredményeink szerint a helyi élelmiszerek pozitív hatása leginkább a foglalkoztatásban és a jövedelmek növekedésében megfigyelhető, míg a kibocsátási és a hozzáadott érték multiplikátorok megjelenése sokkal inkább helyzetfüggő, nehezen vagy nem kimutatható. A jelenleg használt módszerek legtöbbjénél továbbá kisebb-nagyobb felülbecslés is feltételezhető. A helyi élelmiszerek helyi gazdaságra gyakorolt valós hatásának méréséhez további kutatásokra van szükség.

Szerzői adatok

Imre Fertő, Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont

főigazgató

Zsófia Benedek, Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont

tudományos munkatárs

Megjelent
2021-05-27
Hogyan idézzem?
Szente, V., Fertő, I. és Benedek, Z. (2021) Hozzájárul-e a helyi élelmiszer vásárlás a helyi gazdaság fejlődéséhez? Egy szisztematikus irodalmi áttekintés, Tér és Társadalom, 35(2021), o. 49-68. doi: 10.17649/TET.35.2021.3321.