Egy település, öt lakópark. Esettanulmány a szuburbanizáció hatásairól egy agglomerációs településen

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.32.2.2998

Kulcsszavak:

agglomeráció, szuburbanizáció, lakópark

Absztrakt

A hazai szuburbanizáció, mely a rendszerváltást követően jelentősen átalakította a hazai városkörnyéki tereket és így a budapesti agglomeráció településeit is, az elmúlt évtized végére megtorpanni látszott. Úgy tűnt, hogy a hazai szuburbanizáció egy fontos szakasza lezárult. Az utóbbi egy-két évben azonban a kiköltözések száma újra növekvő tendenciát mutat. Habár a szuburbanizáció mostani dinamikái még nem látszanak biztosan, ezek a folyamatok mégis apropót adnak hatásainak elemzésére. A szuburbanizáció egyik jellemzője a lakóparkok elterjedése a térségben, melyet eddig kevesen vizsgáltak. Jelen tanulmány célja, hogy esettanulmány keretében mutassa be a lakópark-létesítések következményeit egy adott település életében.

Az esettanulmány helyszíne a budapesti agglomeráció északnyugati övezetében elhelyezkedő Piliscsaba, amely jellemzően magas társadalmi státuszú kiköltözők célpontja lett. A település a szuburbanizációnak köszönheti 2013-ban elnyert városi rangját és a területén felépült öt, egymástól típusban és történetileg is igen különböző lakóparkját. A településen két időpontban, 2009-ben és 2016-ban végzett kvalitatív és kvantitatív adatfelvétel lehetővé tette Piliscsaba és a különböző típusokba sorolt lakóparkok kapcsolatának longitudinális elemzését, kiemelve az egyes típusok és az adott lakóövezet integráltságának összefüggéseit.

Információk a szerzőről

Gyorgyovichné Koltay Elvira , Budapesti Corvinus Egyetem, Szociológia Doktori Iskola

doktorjelölt

##submission.downloads##

Megjelent

2018-05-29

Hogyan kell idézni

Gyorgyovichné Koltay, E. (2018) „Egy település, öt lakópark. Esettanulmány a szuburbanizáció hatásairól egy agglomerációs településen”, Tér és Társadalom, 32(2), o. 111–127. doi: 10.17649/TET.32.2.2998.

Folyóirat szám

Rovat

Ténykép