Védett területek mint a határon átnyúló együttműködés tényezői? Reflexiók az osztrák–magyar határ mentén lebonyolított ETE-projekt tapasztalatai alapján

Szerzők

  • Heintel Martin Bécsi Egyetem, Földrajzi és Regionális Kutatási Intézet
  • Weixlbaumer Norbert Bécsi Egyetem, Földrajzi és Regionális Kutatási Intézet
  • Debre Barbara Bécsi Egyetem, Földrajzi és Regionális Kutatási Intézet

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.29.4.2689

Kulcsszavak:

határon átnyúló védett terület, regionális fejlesztés, regionális kormányzás, Európai Területi Együttműködés

Absztrakt

Az Írottkő–Geschriebenstein Natúrpark esettanulmányon keresztül – amely az osztrák–magyar határon terül el – megválaszoljuk, hogy a határon átnyúló védett területek milyen mértékben alkalmasak regionális fejlesztésre. A cikk elején a védett területek koncepcióit és lehetséges megközelítéseit mutatjuk be a határon átnyúló összefüggésben. Nemzetközi összehasonlításban is elemezzük a határon átnyúló védett területek fejlődéstörténetét, valamint különleges helyzetüket a Vasfüggöny „kelet– nyugati” határa mentén.

Az Írottkő–Geschriebenstein Natúrpark példáján a regionális kormányzás szemléletéből elemezzük a határon átnyúló kooperáció lehetőségeit és korlátait, az Európai Területi Együttműködés keretei között támogatott projektben.

Megemlítjük, hogy a határon átnyúló együttműködés tartalmi összefüggésében – mint például a turizmusban – sok egysége jött létre az együttműködésnek. Szintén fontos a kommunikációs és kooperációs feltételeket erősíteni a kétoldalú, határon átnyúló együttműködésben. Az EU-s programok bürokráciája, valamint egyes sikeres modellek kiterjeszthetőségének hiánya a regionális fejlesztésben és együttműködésben továbbra is akadályokat jelent.

Szerző életrajzok

Heintel Martin , Bécsi Egyetem, Földrajzi és Regionális Kutatási Intézet

egyetemi tanár

Weixlbaumer Norbert , Bécsi Egyetem, Földrajzi és Regionális Kutatási Intézet

egyetemi tanár

Debre Barbara , Bécsi Egyetem, Földrajzi és Regionális Kutatási Intézet

mesterszakos hallgató

##submission.downloads##

Megjelent

2015-12-01

Hogyan kell idézni

Heintel, M., Weixlbaumer, N. és Debre, B. (2015) „Védett területek mint a határon átnyúló együttműködés tényezői? Reflexiók az osztrák–magyar határ mentén lebonyolított ETE-projekt tapasztalatai alapján”, Tér és Társadalom, 29(4), o. 117–138. doi: 10.17649/TET.29.4.2689.

Folyóirat szám

Rovat

Ténykép