Védett területek mint a határon átnyúló együttműködés tényezői? Reflexiók az osztrák–magyar határ mentén lebonyolított ETE-projekt tapasztalatai alapján

  • Martin Heintel Bécsi Egyetem, Földrajzi és Regionális Kutatási Intézet
  • Norbert Weixlbaumer Bécsi Egyetem, Földrajzi és Regionális Kutatási Intézet
  • Barbara Debre Bécsi Egyetem, Földrajzi és Regionális Kutatási Intézet
Kulcsszavak: határon átnyúló védett terület, regionális fejlesztés, regionális kormányzás, Európai Területi Együttműködés

Absztrakt

Az Írottkő–Geschriebenstein Natúrpark esettanulmányon keresztül – amely az osztrák–magyar határon terül el – megválaszoljuk, hogy a határon átnyúló védett területek milyen mértékben alkalmasak regionális fejlesztésre. A cikk elején a védett területek koncepcióit és lehetséges megközelítéseit mutatjuk be a határon átnyúló összefüggésben. Nemzetközi összehasonlításban is elemezzük a határon átnyúló védett területek fejlődéstörténetét, valamint különleges helyzetüket a Vasfüggöny „kelet– nyugati” határa mentén.

Az Írottkő–Geschriebenstein Natúrpark példáján a regionális kormányzás szemléletéből elemezzük a határon átnyúló kooperáció lehetőségeit és korlátait, az Európai Területi Együttműködés keretei között támogatott projektben.

Megemlítjük, hogy a határon átnyúló együttműködés tartalmi összefüggésében – mint például a turizmusban – sok egysége jött létre az együttműködésnek. Szintén fontos a kommunikációs és kooperációs feltételeket erősíteni a kétoldalú, határon átnyúló együttműködésben. Az EU-s programok bürokráciája, valamint egyes sikeres modellek kiterjeszthetőségének hiánya a regionális fejlesztésben és együttműködésben továbbra is akadályokat jelent.

Szerzői adatok

Martin Heintel, Bécsi Egyetem, Földrajzi és Regionális Kutatási Intézet
egyetemi tanár
Norbert Weixlbaumer, Bécsi Egyetem, Földrajzi és Regionális Kutatási Intézet

egyetemi tanár

Barbara Debre, Bécsi Egyetem, Földrajzi és Regionális Kutatási Intézet
mesterszakos hallgató
Megjelent
2015-12-01
Hogyan idézzem?
Heintel, M., Weixlbaumer, N. és Debre, B. (2015) Védett területek mint a határon átnyúló együttműködés tényezői? Reflexiók az osztrák–magyar határ mentén lebonyolított ETE-projekt tapasztalatai alapján, Tér és Társadalom, 29(4), o. 117-138. doi: 10.17649/TET.29.4.2689.
Rovat
Ténykép