Város és vonzáskörzete: gazdasági kapcsolatrendszer és növekedés. Vázlat a győri járműipari körzet regionális makromodelljének kidolgozásához

Szerzők

  • Krisztián Koppány Széchenyi István Egyetem, Nemzetközi és Elméleti Gazdaságtan Tanszék, Győr
  • Norbert Kovács Széchenyi István Egyetem, Nemzetközi és Elméleti Gazdaságtan Tanszék, Győr
  • Dániel Róbert Szabó Széchenyi István Egyetem, Gazdasági Elemzések Tanszék, Győr https://orcid.org/0000-0002-2324-6180

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.28.2.2611

Kulcsszavak:

régió, input-output modell, társadalmi elszámolási mátrix, multiplikátor, növekedés

Absztrakt

A makrogazdasági összefüggések feltárása, számszerű leírása nemcsak nemzeti, hanem regionális szinten is nagy jelentőséggel bír, különösen egy olyan célzott térségi fejlesztési koncepció esetében, mint a győri járműipari körzet. A régió össztermelése, ágazati szintre bontott kibocsátása, jövedelmei, végső felhasználása és hozzáadott értéke kulcsfontosságú elemei a helyi fejlődésnek, gazdasági növekedésnek. Egy regionális előrejelzésre és tervezésre alkalmas makromodell nélkülözhetetlen eszköze a körzeti fejlesztési irány megvalósításának, a részletek kidolgozásának, a várható hatások, változások számszerűsítésének. Milyen tovagyűrűző hatásai lehetnek a térségben megvalósuló vállalati fejlesztéseknek, állami beruházásoknak, az itt hasznosuló helyi, központi kormányzati vagy uniós forrásoknak, új gazdasági szereplők megjelenésének vagy megszűnésének? Hogyan hat a helyi gazdaságra a végső fogyasztás szintjének vagy szerkezetének, a fogyasztás vagy a termelés importigényének, a régión kívülről történő beszállítás igényének vagy a térség exportteljesítményének a változása? Milyen hatással jár a technológiai átalakulás, a vállalatok beszállítói kapcsolatainak a módosulása? Pozitív nettó eredménnyel jár-e a helyi önkormányzat és a helyi gazdaság szempontjából bizonyos adókedvezmények vagy más gazdaságpolitikai ösztönzők alkalmazása? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ a modell segítségével. Az alkalmazási lehetőségek szerteágazóak, s ennek megfelelően széles körű a potenciális felhasználók tábora is. A modellszámítások kiválóan hasznosíthatók hatástanulmányok készítésekor, s nemcsak a regionális kormányzat, hanem a magánszektor döntéseinek előkészítését is támogatják. A gazdaságszervező erő számszerű kimutatása segíthet vállalkozások, nonprofit szervezetek vagy akár fogyasztók alkupozíciójának helyes megítélésében és érvényesítésében is.

Szerző életrajzok

Krisztián Koppány, Széchenyi István Egyetem, Nemzetközi és Elméleti Gazdaságtan Tanszék, Győr

egyetemi adjunktus

Norbert Kovács, Széchenyi István Egyetem, Nemzetközi és Elméleti Gazdaságtan Tanszék, Győr

egyetemi adjunktus

Dániel Róbert Szabó, Széchenyi István Egyetem, Gazdasági Elemzések Tanszék, Győr

egyetemi adjunktus

##submission.downloads##

Megjelent

2014-06-01

Hogyan kell idézni

Koppány, K., Kovács, N. és Szabó, D. R. (2014) „Város és vonzáskörzete: gazdasági kapcsolatrendszer és növekedés. Vázlat a győri járműipari körzet regionális makromodelljének kidolgozásához”, Tér és Társadalom, 28(2), o. 128–158. doi: 10.17649/TET.28.2.2611.