A regionális jövedelmi egyenlőtlenségek alakulása Japánban 1970 és 2005 között

Szerzők

  • Komlósi Éva Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar, MTA–PTE Innováció és Gazdasági Növekedés Kutatócsoport

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.28.3.2599

Kulcsszavak:

Japán, regionális jövedelmi egyenlőtlenségek, regionális fejlesztéspolitika, shift-share elemzés

Absztrakt

A tanulmányban shift-share elemzéssel különítettem el a jövedelmek térben való tagolódását befolyásoló két összetevőnek, a regionális dinamikának és a településszerkezet alapján meghatározott szerkezeti hatásnak a szerepét. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a 35 évet felölelő időszak alatt (1970–2005) a 47 japán prefektúra jövedelemnövekedésében vagy épp -csökkenésében a fenti két tényező közül melyik mekkora szerepet játszott.

A japán nemzeti gazdaságfejlesztési politika és regionális fejlesztéspolitika között sajátos alárendelő viszony van, ami a japán fejlesztő állam modell logikájából ered. A második világháború után a gyors ütemű felépülés és felzárkózás megvalósítására a japán nemzeti gazdaságfejlesztési politika jellemzően növekedésorientált célkitűzéseket irányzott elő, szemléletében pedig a hatékonyság jelent meg prioritásként. Ezzel szemben a japán regionális fejlesztéspolitika legfőbb deklarált feladata, hogy utólagosan korrigálja az általános nemzeti gazdaságpolitika szemléletéből eredő egyensúlytalanságokat. Így az jellemzően reaktív, kiigazító jellegű és méltányossági szempontokat is preferáló.

A vizsgálattal igazoltam, hogy ez az alárendelő kapcsolatrendszer kizárólag addig működhet eredményesen, amíg a kapcsolat első pilléreként megjelenő nemzeti gazdaságfejlesztési politika sikeres, elősegíti a gazdasági növekedést, így annak jenmilliárdokban mérhető eredménye a megfelelő újraelosztási rendszerek működése révén hozzájárul a prefektúrák kiegyenlített fejlődéséhez.

Információk a szerzőről

Komlósi Éva , Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar, MTA–PTE Innováció és Gazdasági Növekedés Kutatócsoport

tudományos munkatárs

##submission.downloads##

Megjelent

2014-08-20

Hogyan kell idézni

Komlósi, Éva (2014) „A regionális jövedelmi egyenlőtlenségek alakulása Japánban 1970 és 2005 között”, Tér és Társadalom, 28(3), o. 85–109. doi: 10.17649/TET.28.3.2599.

Folyóirat szám

Rovat

Kitekintés