A német működőtőke-befektetések Magyarországon

  • József Vápár Magyarország Nagykövetsége Berlin, Esseni Külgazdasági Osztály
Kulcsszavak: külföldi működőtőke-beáramlás, német működő tőke, újrabefektetések, Kelet-Közép-Európa, Magyarország, német befektetői felmérések

Absztrakt

A tanulmány célja a Magyarországra történő német működőtőke-beáramlás bemutatása kelet-közép-európai összehasonlításban. A német működőtőke-befektetések motivációit, valamint a német befektetők magyarországi befektetői környezetről alkotott véleményét német kamarai felmérések segítségével vizsgálom. A tanulmány főbb megállapításai szerint a magyarországi német befektetések szempontjából az újrabefektetések jelentősége rendkívül nagy, az utóbbi 10 év távlatában a német befektetők jövedelmük 50%-át visszaforgatták, a magyarországi német működőtőke-állomány 50%- a újrabefektetett tőke.

A német kamarai felmérések szerint a német befektetők 71%-a ismét Magyarországot választaná befektetése helyszínéül, azaz a befektetői bizalom alapvetően megvan Magyarország iránt. A befektetői motivációknál azonban figyelembe kell venni, hogy a felmérések szerint a Magyarországon működő német befektetők elsősorban a hosszú távú, kiszámítható befektetési környezetet tartják a legfontosabb feltételnek további befektetéseik, bővítéseik szempontjából.

Szerzői adatok

József Vápár, Magyarország Nagykövetsége Berlin, Esseni Külgazdasági Osztály
gazdasági konzul
Megjelent
2013-03-01
Hogyan idézzem?
Vápár, J. (2013) A német működőtőke-befektetések Magyarországon, Tér és Társadalom, 27(1), o. 129-144. doi: 10.17649/TET.27.1.2509.
Rovat
Ténykép