Tervezés és szabályozás a városalakításban

Szerzők

  • Szabó Julianna BME Urbanisztika Tanszék, Budapest

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.24.4.1789

Kulcsszavak:

tervezés, szabályozás, társadalomtechnika, település, város, településtervezés, városszabályozás, településrendezés

Absztrakt

A városalakítás két nagy hagyományának, a tervezési típusú gondolkodásnak, illetve a szabályozás hagyományának ütközése számtalan konfliktus forrása a településalakítás gyakorlatában. A tervezési és a szabályozási szemlélet társadalomfilozófiai szinten megfogalmazott különbsége segíthet ennek feloldásában.
Tanulmányunk első részében ezért a tervezést és a szabályozást általánosan, mint társadalmi technikát hasonlítjuk össze, a tervezés és a szabályozás céljának, gyökereinek, szereplőinek, hatókörének, legitimitásának, folyamatosságának, belső struktúrájának és paradigmikus változásokhoz való alkalmazkodóképességének összevetésével.
A városok alakításában a kezdetektől fellelhető a tervezési, a 19. századtól pedig a szabályozó jellegű gondolkodás is, ennek történeti alakulását elemezzük e tanulmány utolsó harmadában. A mai településrendezés túlnyomóan tervezési jellegű, ezért nehezen alkalmazkodik a városalakítás mai követelményeihez. A szabályozási jellegű technikák erősödése a településrendezésben hozzásegíthet városaink hatékonyabb
alakításához.

Információk a szerzőről

Szabó Julianna , BME Urbanisztika Tanszék, Budapest

egyetemi adjunktus

##submission.downloads##

Megjelent

2010-12-01

Hogyan kell idézni

Szabó, J. (2010) „Tervezés és szabályozás a városalakításban”, Tér és Társadalom, 24(4), o. 29–50. doi: 10.17649/TET.24.4.1789.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei