A hazai zöld civil szerveződések szerepe, lehetőségei a helyi környezeti konfliktusok megoldásában. Stratégiai perek: szűkülő mozgástér?

  • Gyöngyi Gergely Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola, Pécs
Kulcsszavak: zöld civil szerveződések, helyi környezeti konfliktusok, stratégiai perek

Absztrakt

Tanulmányunkban azt vizsgáljuk, hogyan változtak a zöld civil szerveződések pozíciói a helyi környezeti konfliktusok 'menedzselését' tekintve az elmúlt közel negyven évben Magyarországon; javultak-e érdekérvényesítési esélyeik az új érában, vagy – akár saját hibájukból, a probléma komplexitásából adódóan – kezdeményezéseik eleve kudarcra vannak ítélve. A téma azért (is) érdekes, mert nálunk is kezdenek divatba jönni az Észak-Amerikában és Nyugat-Európában már 'bejáratott' ún. stratégiai perek; ezeket mutatjuk be az elemzés utolsó blokkjában.

Szerzői adatok

Gyöngyi Gergely, Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola, Pécs

PhD hallgató

Megjelent
2009-09-01
Hogyan idézzem?
Gergely, G. (2009) „A hazai zöld civil szerveződések szerepe, lehetőségei a helyi környezeti konfliktusok megoldásában. Stratégiai perek: szűkülő mozgástér”?, Tér és Társadalom, 23(3), o. 161-171. doi: 10.17649/TET.23.3.1263.
Rovat
Gyors ténykép