Az önkormányzatok gazdálkodása és a fejlesztési források bevonásának lehetőségei könyvvizsgálói szemmel, avagy a reformok szükségszerűsége

Szerzők

  • Szabó István SZE KGK Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola, Győr

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.23.2.1242

Kulcsszavak:

önkormányzat, reform, fejlesztési források, vagyongazdálkodás

Absztrakt

Az önkormányzati fejlesztési források nagyon sokrétűek és bonyolultak. Ez adódik az önkormányzati forrásszabályozásból és magából a közigazgatási rendszerből. Más a források szabályozása a helyi kisebbségi önkormányzatoknál, a többcélú kistérségi társulásoknál, a megyei önkormányzatoknál, illetve a régióknál. Természetesen a fejlesztési források alakulása összefüggésben van az önkormányzati szektor különböző szin(leivel, mert külön-külön más feladat- és hatáskörrel rendelkeznek. Alapvetően az önkormányzati alrendszer felhalmozási jellegű bevételi lehetőségeiből indultunk ki, nem vizsgáltuk a működési jellegű bevételeket (pl. normatív állami támogatásokat), mert ezek szorosan nem kapcsolódnak a fejlesztésekhez. A fejlesztési források tárgyalásánál nem törekedtünk a teljességre, hanem az általunk legfontosabbnak ítélt alternatívákat kívántuk bemutatni.

Információk a szerzőről

Szabó István , SZE KGK Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola, Győr

PhD hallgató

##submission.downloads##

Megjelent

2009-06-01

Hogyan kell idézni

Szabó, I. (2009) „Az önkormányzatok gazdálkodása és a fejlesztési források bevonásának lehetőségei könyvvizsgálói szemmel, avagy a reformok szükségszerűsége”, Tér és Társadalom, 23(2), o. 193–200. doi: 10.17649/TET.23.2.1242.

Folyóirat szám

Rovat

Gyors ténykép