A szlovákiai regionális fejlesztéspolitika s annak középtávú dél-szlovákiai határ menti vetülete az uniós támogatáspolitika tükrében

Szerzők

  • Lelkes Gábor Fórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.22.3.1190

Kulcsszavak:

regionális politika, intézményrendszer, Dél-Szlovákia

Absztrakt

A tanulmány a regionális fejlesztéspolitika szlovákiai feltételrendszerét vizsgálja, kiemelve a magyar kisebbség által lakott dél-szlovákiai határ menti sajátosságokat, mely régiót a többségi nemzet fejlesztéspolitikai döntéshozói sokszor hátrányosan diszkriminálnak, elsősorban a többségében szlovák nemzetiségű lakosság által lakott régiók fejlesztését kezelik prioritásként. Az elemzés az uniós csatlakozást megelőző és az azt követő 4 év idősíkjában mozogva áttekintést ad a politikai környezettől a regionális intézményrendszeren át a térségfejlesztési stratégiákig, kiemelve a szlovák–magyar határ stratégiai megjelenését az érintett határ menti önkormányzati kerületek gazdasági és szociális fejlesztési programjaiban. A tanulmány továbbá felvázolja az uniós támogatáspolitika szlovákiai megjelenését, számba veszi az előző, valamint a jelenlegi programozási időszak alapfeltételrendszerét.

Információk a szerzőről

Lelkes Gábor , Fórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja

területfejlesztési tanácsadó

##submission.downloads##

Megjelent

2008-09-01

Hogyan kell idézni

Lelkes, G. (2008) „A szlovákiai regionális fejlesztéspolitika s annak középtávú dél-szlovákiai határ menti vetülete az uniós támogatáspolitika tükrében”, Tér és Társadalom, 22(3), o. 151–184. doi: 10.17649/TET.22.3.1190.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok