Nagyvárosi kormányzás: A város és környéke együttműködése. Külföldi példák és a hazai relevancia

  • Iván Tosics Városkutatás Kft., Budapest
Kulcsszavak: városkörnyéki közigazgatás, többszintű kormányzási struktúrák, versenyképesség és fenntarthatóság, európai nagyvárosi várostérségek összehasonlítása, Budapest és térsége

Absztrakt

Az európai fejlődés versenyképesebbé és fenntarthatóbbá tétele érdekében egyaránt alapvetően fontos a városok és a körülöttük lévő területek közötti valós együttműködés. A 21. századi új városrégiós együttműködési időszak különbözik a korábbiaktól, fixen körülhatárolt új közigazgatási szintek helyett ma inkább rugalmasabb együttműködési formák képzelhetők el, nagyobb hangsúllyal a kormányzásra (governance) és a hálózatszerű struktúrákra. A „városrégiók" előtt kettős feladat áll: a szűkebb, funkcionális városi terület belső konfliktusainak megoldása, illetve a bővebb városi terület gazdasági együttműködési lehetőségeinek kiaknázása. Előbbihez szükség lehet felülről kialakított szabályozó rendszerekre, míg utóbbiak rugalmas, alulról építkező partnerség keretében működhetnek a legjobban. A budapesti térségben ma szinte egyáltalán nincs térségi kooperáció, sem a szűkebb funkcionális térben, sem a tágabb gazdasági befolyási övezetben. Az együttműködés és az ezen alapuló, közös akaratot tükröző szabályozások és fejlesztési elképzelések hiányában a budapesti térség sem belső problémáit nem tudja megoldani, sem pedig kedvező európai fejlődési potenciáljait nem tudja kihasználni.

Szerzői adatok

Iván Tosics, Városkutatás Kft., Budapest

ügyvezető igazgató

Megjelent
2008-03-01
Hogyan idézzem?
Tosics, I. (2008) „Nagyvárosi kormányzás: A város és környéke együttműködése. Külföldi példák és a hazai relevanci”a, Tér és Társadalom, 22(1), o. 3-25. doi: 10.17649/TET.22.1.1153.
Rovat
Tanulmányok