A magyar vidékies kistérségek új kategorizálása, különös tekintettel a városi hatásokra és a földhasznosítás változásaira

Szerzők

  • Csatári Bálint MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet, Kecskemét
  • Farkas Jenő MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet, Kecskemét

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.20.4.1080

Kulcsszavak:

ruralitás, vidékiség, ESPON térkategóriák, fóldhasználat, városias és vidékies terek környezetváltozásai

Absztrakt

A magyar terület- és vidékfejlesztés több mint egy évtizedes gyakorlata nehezen „birkózik" meg a hoszszabb távra érvényesíthető, többféle – esetenként alapvetően fontos – térbeli, települési vagy területhasználati adottság, vagy más esetekben komplex fejlesztési lehetőségek igényeinek megfelelő, alapos szakmai megfontolásokon nyugvó térkategóriák rögzítésével, elfogadtatásával, és a tervezésben, a pályázati rendszerekben való következetes alkalmazásával. Ez a tanulmány arra tesz kísérletet, hogy az úti. tervezési statisztikai kistérségek, s azokon belül is a vidékies jellegű térségek az új európai uniós ajánlásoknak megfelelő kategorizálását új típusú kategorizálását az án. ESPON program hazai adaptációjával elvégezze, rámutatva néhány újszerű vidéki területi változásra is.

Szerző életrajzok

Csatári Bálint , MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet, Kecskemét

tudományos főmunkatárs, igazgató

Farkas Jenő , MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet, Kecskemét

tudományos segédmunkatárs

##submission.downloads##

Megjelent

2006-12-01

Hogyan kell idézni

Csatári, B. és Farkas, J. (2006) „A magyar vidékies kistérségek új kategorizálása, különös tekintettel a városi hatásokra és a földhasznosítás változásaira”, Tér és Társadalom, 20(4), o. 97–109. doi: 10.17649/TET.20.4.1080.

Folyóirat szám

Rovat

Gyors ténykép