Honlapfrissítés

2018-03-18

Az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete folyóiratainak (Tér és Társadalom, Discussion Papers) honlapját sikeresen frissítettük az Open Journal Systems folyóiratkezelő rendszer legfrissebb (3.1.0-1) változatára. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

- Hogyan tudok belépni az új honlapra?
A felhasználónevek és jelszavak nem változtak. Elfelejtett jelszó esetén kattintson a belépési felületen az "Elfelejtette a jelszavát?" linkre. Az előfizetéses tartalmak továbbra is belépés után érhetők el (intézményi előfizetők számára pedig a megszokott IP-azonosítással).

- Olvasó vagyok, mi változott?
Az olvasók számára a leglátványosabb változás az új dizájnú, reszponzív (mobileszközökről is jól olvasható) honlap. Az egyes cikkek és a PDF-ek közvetlen linkjei nem változtak. A cikkek metaadatainak hivatkozáskezelő rendszerekbe (EndNote, Zotero stb.) való mentése továbbra is működik. A honlapfrissítés előzményeként a Tér és Társadalom 2011 előtti archívumában javítottuk a cikkek metaadatait (szerzők, címek, absztraktok, kulcsszavak).

- TéT-szerző vagyok, mi változott?
A kéziratbeküldési felület kinézete megváltozott, mert a rendszer fejlesztői újraírták azt a felhasználói visszajelzések alapján.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján frissítettük és a tényleges gyakorlathoz illesztettük a szerzői útmutatót (pl. részletes hivatkozási formázási minták), a publikációs etikai szabályzatot, a kéziratleadási ellenőrzőlistát, a szerzői jogi nyilatkozatot, a szerzői archiválási irányelveket.
Újdonság, hogy a szerzőktől ORCiD-azonosítókat kérünk, ezzel biztosítjuk a jövőben a folyóiratot indexáló adatbázisok közötti jobb átjárhatóságot.
A honlap a szerzők számára belépés után a korábbinál több információt nyújt arról, hogy kéziratuk hol áll a lektorálási, megjelenési folyamatban.
Mivel a 2011 előtti archívumot javítottuk (pl. az egy fájlba szkennelt recenziókat feldaraboltuk), így régi szerzőinknek javasoljuk (főleg az 1997 és korábbi tartalmak esetében), hogy az MTMT-ben ellenőrizzék a cikkeikhez tartozó linkeket, mert azok néhány esetben megváltozhattak.

- Lektorálok a TéT-nek, mi változott?
A lektorálás lépései a korábbiaknak megfelelőek, a lektori űrlap tartalmilag nem változott. A lektorálási felület megváltozott, mert a rendszer fejlesztői újraírták azt a felhasználói visszajelzések alapján. Újdonság, hogy lektorálási útmutatót és lektorálási összeférhetetlenségi nyilatkozatot találnak a lektorálás segítésére.
A korábbi rendszerből a lektoráláshoz kiküldött közvetlen linkek nem működnek: kérjük, hogy lépjenek be a felhasználónevükkel és jelszavukkal a honlapra, hogy elérjék a lektorálandó tanulmányt.

- Mi változott a TéT szerkesztőségének működésében?
Az új honlap és a mögötte álló folyóiratkezelő rendszer a TéT szerkesztőségének munkáját segíti és egyszerűsíti új funkciókkal. Az olvasókkal, a szerzőkkel és a lektorokkal a korábbiakban megszokott módon tartjuk a kapcsolatot.

- Hol kaphatok további segítséget?
A honlap belső (szerkesztői, szerzői, lektorálási) felületén angol nyelvű súgó található.
Általános technikai segítség a honlaphoz: Czirfusz Márton 
Általános információk a Tér és Társadalom folyóiratról: Barta Györgyi főszerkesztő
Tér és Társadalom lektorálás technikai segítség: Tagai Gergely

- Mi várható még 2018-ban?
Terveink között szerepel, hogy a teljes archívum doi-azonosítóit regisztráljuk a CrossRef-nél (jelenleg a 2015-ös és későbbi cikkek doi-számai "élnek"). Ennek megvalósulásáról értesíteni fogjuk olvasóinkat.