A klímavédelem eddigi mérlege és kilátásai

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.24.1.1292

Kulcsszavak:

klímaváltozás, klímapolitika, klímavédelem, alkalmazkodás, stratégiaváltás, globalizáció, ÜHG-emisszió, antropogén hatások

Absztrakt

A klímapolitika két „frontja" közül korábban nyitott a megelőzésen alapuló klímavédelem (mitigation) volt. Ez arra irányult, hogy az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésével lassítsa, illetve megállítsa a globális felmelegedéshez vezető, az extrém időjárási jelenségek gyakoriságát és intenzitását növelő és ezzel az emberiségnek sokféle és súlyos kárt okozó klímaváltozást. Azonban a nemzetközi (világszervezeti) és nemzeti keretekben folytatott küzdelem a klímaváltozás ellen (főként egyes ágazati és nagyhatalmi ellenérdekek miatt) nem vezetett eredményre. A számos nemzetközi egyezmény ellenére az emissziót nem sikerült a kellő mértékben csökkenteni, a felmelegedési folyamat pedig az elvárttal szemben felgyorsult. Ezért századunk elején a klímapolitika kénytelen volt megújítani a „második frontot": előtérbe került a klímához való alkalmazkodás. Jelen tanulmány második része a Tér és Társadalom egy későbbi számában fog megjelenni. Következő cikkünkben (az előbbi gondolatok mentén) részletesebben foglalkozunk az éghajlat-politika ma mindennél időszerűbb oldalával, az alkalmazkodással, a benne rejlő lehetőségekkel.

Információk a szerzőről

Erdősi Ferenc , MTA RKK Dunántúli Tudományos Intézet, Pécs

tudományos tanácsadó

##submission.downloads##

Megjelent

2010-03-01

Hogyan kell idézni

Erdősi, F. (2010) „A klímavédelem eddigi mérlege és kilátásai”, Tér és Társadalom, 24(1), o. 1–14. doi: 10.17649/TET.24.1.1292.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 > >>