Fogyasztási szövetkezeti kereskedelem és gazdaságpolitika tegnap, ma és holnap

Szerzők

  • Géró Imre MÜTF Kereskedelem és Marketing Tanszék, Tatabánya

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.22.2.1175

Kulcsszavak:

konvergencia, gazdaságpolitika, fogyasztási, szövetkezeti, kereskedelem, gazdasági növekedés, versenyképesség, szervezeti innováció

Absztrakt

Az általános fogyasztási és értékesítő szövetkezetek (az áfészek) különleges társadalmi, gazdasági képződmények. Az adott korszak viszonyai határozzák meg lényegüket. Napjainkban ezért azt hibásan, eltérő (változó) nézőpontból közelítik. A magyar fogyasztási szövetkezeti kereskedelem a rendszerváltást megelőzően komoly gazdasági, gazdaságpolitikai pozícióval rendelkezett Magyarországon, különösen a vidék lakosságának életminősége fejlesztésében, az életszínvonal fejlődésében. Meghatározó szerepe volt a kereskedelmi ellátás és ellátottság, de az agrárgazdaság, az agribiznisz tekintetében is. A politika, a rendszerváltást követően, – bizonyos tekintetben a gazdasági racionalitás fölé kerekedve – a korábbi szövetkezeti értékeket majdhogynem teljesen megsemmisítette. A fogyasztási szövetkezetek „ősi értékei", szervezeti innovációs képessége stb. eredményeként sikerült egy pozitív konvergencia folyamatot elindítani, amely hol erőteljesebben, hol kevésbé erőteljesen konvergált az aktuális gazdaságpolitika hazai prioritásaival. A szerző ennek a folyamatnak a főbb jellemzőit elemzi tanulmányában.

Információk a szerzőről

Géró Imre , MÜTF Kereskedelem és Marketing Tanszék, Tatabánya

főiskolai docens

##submission.downloads##

Megjelent

2008-06-01

Hogyan kell idézni

Géró, I. (2008) „Fogyasztási szövetkezeti kereskedelem és gazdaságpolitika tegnap, ma és holnap”, Tér és Társadalom, 22(2), o. 145–167. doi: 10.17649/TET.22.2.1175.

Folyóirat szám

Rovat

Gyors ténykép