Az őshonos nemzeti és etnikai kisebbségek érdekeinek képviselete az Európai Parlamentben - Brucker, Balázs (Tér és Társadalom, 2026)
Az Európai Parlament (EP) az egyetlen közvetlenül választott EU-intézmény, mely mára a legtöbb kérdésben az EU Tanácsával egyenrangú társ döntéshozó szervvé vált. Az EP az 1980-as évek óta hangsúlyosan foglalkozik a nemzeti és etnikai kisebbségeket érintő kérdések EU döntéshozatalába történő becsatornázásával. Bár kezdetben elsősorban az ún. soft kérdésekre (kisebbségi nyelvek oktatása és használata) helyezte a hangsúlyt, az Európai Unió 2004-es bővítése óta egyre inkább előtérbe kerülnek a kisebbségi jogok megsértésével és az autonómiatörekvésekkel kapcsolatos problémák. Írásomban arra a kérdésre keresem a választ, hogy az Európai Parlamentben milyen fórumok állnak a nemzeti és etnikai kisebbségek rendelkezésére érdekeik érvényesítésére. Cikkem első részében felvázolom az Európai Unió kisebbségvédelmi rendszerét. Ezt követően az Európai Parlament, illetve a nemzeti és etnikai kisebbségek viszonyát mutatom be az EP által elfogadott dokumentumok tükrében. A harmadik részben megvizsgálom, hogy a kisebbségi szempontokat kik (EP-képviselőség és EP-választások összefüggései), hogyan és milyen fórumok (EP formális, félformális és informális érdekérvényesítési csatornái) igénybevételével tudják érvényesíteni az EU döntéshozatalában. Végül, az utolsó fejezetben az európai kisebbségi ernyőszervezetek és az EP közötti együttműködést vizsgálom. Tanulmányom dokumentumelemzésen, illetve – különösen a közös munkacsoportok esetében – a Nemzeti Kisebbségügyi Közös Munkacsoport és az Európai Parlament egyéb ülésein készült jegyzőkönyvek, valamint a témában megjelent sajtócikkek feldolgozásán alapul. Arra a következtetésre jut, hogy az Európai Parlamentben történő érdekérvényesítés során nem lehet eltekinteni attól a ténytől, hogy az adott EP-képviselő valamely nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozik-e. Az is fontos tényező, hogy a képviselőt országos vagy regionális (egyes esetekben etnoregionális) választási lista alapján választották-e meg. Ráadásul, az Európai Parlament több hivatalos, félhivatalos és informális testülettel is rendelkezik a kisebbségi érdekek érvényesítése terén. Ezek közül a tanulmány kiemelten foglalkozik a kisebbségi érdekérvényesítés szempontjából meghatározószemi-formális és informális fórumokkal, amelyek eddig csak érintőlegesen jelentek meg a hazai és a nemzetközi szakirodalomban.