A nemzetközi hallgatók tanulmányi célú mobilitásának jellegzetességei Pécs és Debrecen példáján

  • Tamás Á. Wusching Pécsi Tudományegyetem, Földtudományok Doktori Iskola
Kulcsszavak: nemzetközi hallgatói mobilitás, küldő országok, földrajzi különbségek, személyes motivációk, Pécs, Debrecen

Absztrakt

A felsőoktatás nemzetköziesedése és a nemzetközi hallgatói mobilitás a globális trendekhez hasonlóan Magyarországon is évről évre erősödik, ennek eredményeként ma már több mint 26 ezerre tehető a hazánkban tanuló külföldi hallgatók száma. Az egyes intézmények az elmúlt évtizedekben eltérő nemzetközi vonzáskörzeteket építettek ki, a tanulmányi célú mobilitás személyes motivációi pedig országonként különbözőek: a hallgatók más szempontok alapján választanak egyetemet, továbbá a diplomaszerzés utáni terveik is eltérőek. Jelen tanulmány ezeket a különbségeket tárja fel két hazai intézmény, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem példáján egy kérdőíves felmérés alapján. Az eredmények igazolják a feltevést, hogy a világ különböző térségeiből a két egyetemre érkező hallgatókat más és más motivációk befolyásolják, amikor a nemzetközi hallgatói mobilitásról döntenek.

Szerzői adatok

Tamás Á. Wusching, Pécsi Tudományegyetem, Földtudományok Doktori Iskola
PhD-hallgató
Megjelent
2017-05-25
Hogyan idézzem?
Wusching, T. (2017) A nemzetközi hallgatók tanulmányi célú mobilitásának jellegzetességei Pécs és Debrecen példáján, Tér és Társadalom, 31(2), o. 69-82. doi: 10.17649/TET.31.2.2828.
Rovat
Kitekintés