A városokra alapozott területpolitika koncepcionális megalapozása

Szerzők

  • Faragó László MTA Regionális Kutatások Központja, Pécs

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.20.2.1055

Kulcsszavak:

településpolitika, várospolitika, policentrizmus, növekedési pólusok, növekedési centrum, régióközpont, területi tervek, OTK

Absztrakt

E tanulmányban előzetesen tisztázni kívánom, hogy melyek lehetnek a megújított (valójában „retro") területpolitika régen tudott, de átmenetileg háttérbe szorult alapjai. Miként lehet integrálni a város–falu kategóriákat, és a városokra koncentrált fejlesztéspolitikának melyek a regionális gazdaságtani alapjai. Ezt követően áttekintem az EU területpolitikájának témánkat érintő hangsúlyváltozásait. A magyar előtörténet tárgyalásával azt kívánom bemutatni, hogy a mai megválaszolandó kérdések nem Új keletűek, történelmi adósságokra kell 21. századi válaszokat adni. A „retro" területfejlesztési politika újdonsága, hogy középpontjában a városrégiókra alapozott, policentrikus fejlesztés áll, amely újszer űen integrálja a vidéket, ezáltal feloldja a korábbi város–falu dichotómiát. A koncentrált decentralizációt az elérhetőség (a hozzáférhetőség) javítása kell hogy kísérje.

Információk a szerzőről

Faragó László , MTA Regionális Kutatások Központja, Pécs

főigazgató-helyettes

##submission.downloads##

Megjelent

2006-06-01

Hogyan kell idézni

Faragó, L. (2006) „A városokra alapozott területpolitika koncepcionális megalapozása”, Tér és Társadalom, 20(2), o. 83–102. doi: 10.17649/TET.20.2.1055.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2 3 > >>